Er det å leve miljøvennlig en kostnad eller besparelse

Bæredyktighet er i vinden for tiden. Regjeringer rundt om i verden bruker mange ressurser på å gjennomføre nasjonale og internasjonale klimatiltak. Bedrifter har begynt å selge veganpølser, bærekraftig bomull og bambusprodukter. Samtidig er veldig mange virksomheter interessert i å kutte ned på mengden plast de produserer.

Samtidig sitter det en del privatpersoner rundt om i verden og lurer på om de kan leve mer miljøvennlig. Mange vil nok også spørre seg selv: hvor mye vil det koste meg å skifte til en mer miljøvennlig livsstil?

Hvilke miljøvennlige tiltak vil ha den største innvirkningen på lommeboken min?

Det finnes utrolig mange måter å leve mer miljøvennlig på. Kun noen få av dem vil ha en betydelig innvirkning på lommeboken din.

Denne artikkelen tar for seg følgende punkter:

– Mat og drikke
– Transport/reise
– Lesestoff

Dette er tre bransjer hvor en ”grønn revolusjon” allerede har blitt satt i gang. Vi viser deg hvordan du kan endre vanene dine for å redde planeten. Og vi viser også hvilken effekt det eventuelt ville hatt på lommeboken din.

Mat og drikke

Det er to ting du kan gjøre med kostholdet ditt for å leve mer miljøvennlig:

– Passe på å spise mindre kjøtt.
– Unngå matsvinn.

The Guardian forteller mye om kjøttindustriens miljøpåvirkning. Vi kan først ta med at det antas at kjøttproduksjon står for om lag 24 % av alle CO2-gasser som slippes ut på jorden. I tillegg er industrien skyld i rundt 70 % av all nedhugging av Amazonas-regnskogen.

Matsvinn er også et gigantisk global problem. Vi kaster rundt en tredjedel av all maten som blir produsert, noe som tilsvarer 1.3 milliarder tonn (!) hvert eneste år. Det er liten tvil om at du sparer penger på å spise den maten du kjøper. Jo mer mat du kaster i søpla, desto mer penger kaster du ut vinduet.

Men er det egentlig billigere å spise frukt, nøtter, bær og brød?

I Norge er det heldigvis en sammenheng mellom pris og miljøpåvirkning på de ulike kjøtt-typene. Lam og storfekjøtt er veldig dyrt. Dette er også dyrene med de høyeste utslippene. Allikevel kan man få ganske billige svin- og kyllingretter hvis man finner et godt tilbud.

Det er allikevel ingen tvil om at man kan spare mye penger på å unngå kjøtt.

Transport

Den norske geografien skaper utfordringer for hvordan vi beveger oss. Veldig mange i Norge er avhengig av bil. Andre igjen, spesielt de som bor i byene, klarer seg fint uten.

Det er to typer transport som er verdt å se nærmere på.

Lokal transport

Kollektivtransport og sykkel er betydelig mye mer miljøvennlig enn bil. Det er også helt klart billigere. Årsavgift, bensin, reparasjoner, årlige avskrivninger og bompenger koster veldig mye penger.

Hvis du har mulighet til et bilfritt liv, så vil du spare mye penger.

Lengre reiser og ferier

Det er dessverre ikke sånn at man sparer penger på å reise miljøvennlig over lengre avstander. Tenk deg at du skal reise fra Oslo til Barcelona. En flybillett koster knapt 2000 kroner tur/retur hvis du bestiller god tid i forveien. Skal du ta tog, så må du ut med godt over 4000 kroner. Og da har vi ikke engang lagt med tidsbruk i regnestykket vårt.

Flyreiser har en stor innvirkning på miljøet vårt. Dessverre blir man ikke belønnet for å velge et mer bærekraftig alternativ.

Aviser, magasiner og bøker

Boktrykkerkunsten har hatt stor betydning for å utdanne befolkningen. Dette har ført til at milliarder av bøker ligger henslengt i ulike hjem, på biblioteker og arbeidsplasser rundt omkring i verden. Hvis én person kjøper en avis hver dag vil man i løpet av et år ha sendt ett tonn CO2 ut i atmosfæren. Det er ganske skremmende.

Sparer man penger på å lese digitalt?

Det finnes to muligheter for deg som vil slippe å kjøpe papir-bøker og –aviser. Man kan enten kjøpe lesestoffet på iPad/lesebrett. I tillegg finnes det lydbøker.

Kjapp research viser at lydbøker og e-bøker koster det samme på det norske markedet. Erlend Loes ”Doppler” koster mellom 149,- (lydbok) til 159,- (e-bok) når man kjøper den digitalt. Det er også prisen hvis man kjøper den som en fysisk bok. Med andre ord: man tjener ikke på å være miljøvennlig hvis man kun skal gjøre ett enkelt kjøp.

Allikevel tjener man godt på å kjøpe abonnementstjenester. Storytel er en norsk bedrift som tilbyr e-bøker og lydbøker på nett. Her betaler man en fast pris hver måned, og får et utvalg av over 10,000 bøker tilgjengelig rett på mobil eller nettbrett. Lignende abonnementstjenester finnes hos mange norske nettaviser.

Konklusjonen er at man kan spare penger på å kutte ut papiret, men at det kommer an på mengden du konsumerer.

Hva mener du?

Ja, det er heldigvis det. Den norske regjeringen har i stor grad lagt opp til at man skal belønnes for å velge bærekraftige produkter og tjenester.

Nordmenn har veldig mye å gå på når det kommer til kosthold og reiser. Vi er det folkeslaget som flyr mest i verden. I tillegg spiser vi en god del kjøtt. Mye av grunnen er fordi både flyreiser og kjøtt er forholdsvis billig. Man blir ikke belønnet i særlig stor grad for å velge vekk karbonadene eller påskeferien til Thailand.

Allikevel skal vi påpeke at ting begynner å bevege seg i riktig retning. Bærekraftige varer og tjenester blir ofte subsidiert av staten. Dette er en global trend som, etter all sannsynlighet, bare vil fortsette. Målet er at man en dag i fremtiden skal få klar økonomisk gevinst av å velge miljøvennlige alternativer. Du kan allerede i dag begynne å endre vanene dine.